Auto van de zaak

9 november 2015

Er hoeft geen bijtelling bij het loon plaats te vinden als de werknemer kan bewijzen dat hij niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt met zijn auto van de zaak. Dat bewijs kan de werknemer leveren met een sluitende rittenadministratie. De werkgever moet de rittenadministratie controleren en bij de loonadministratie bewaren. De bijtelling kan ook achterwege blijven als de werknemer een verklaring geen privégebruik aan de werkgever heeft gegeven.

Let op! Ook bij een verklaring geen privégebruik moet de werknemer kunnen bewijzen dat hij niet meer dan 500 km privé met de auto rijdt. Vraag de werknemer om dat bewijs.

Het intrekken van een verklaring geen privégebruik in de loop van het jaar kan fiscale gevolgen hebben. De bijtelling geldt namelijk voor het gehele jaar indien een auto ter beschikking staat en moet dus gecorrigeerd worden om te voorkomen dat te weinig loonbelasting is betaald.

Per 1 januari 2016 veranderen de grenzen voor de verlaagde bijtelling voor nieuwe auto’s als volgt.

Bijtellingspercentage auto van de zaak
 Bijtelling 2016  maximale CO2-uitstoot  Bijtelling 2015  maximale CO2-uitstoot
 4%  0 g/km  4%  0 g/km
 15%  50 g/km  7%  50 g/km
 14%  82 g/km
 21%  106 g/km  20%  110 g/km
 25%  –  25%  –

Tip! Wilt u de komende jaren verzekerd zijn van een lage bijtelling (7 of 14%), koop of lease dan nog dit jaar een nieuwe auto die aan de voorwaarden voldoet. Zorg ervoor dat het kenteken voor de jaarwisseling op naam gesteld is. Vanaf het moment van de eerste tenaamstelling geldt het verlaagde bijtellingspercentage gedurende maximaal 60 maanden.