Hypotheek

24 november 2016

Gezien de lage rente die banken betalen op spaartegoeden kan het aantrekkelijk zijn om (extra) af te lossen op uw hypotheekschulden. Hoewel de hypotheekrente momenteel historisch laag is, ligt deze toch een aantal procenten hoger dan de spaarrente. Boetevrije aflossing is vaak mogelijk tot 10 of zelfs 20% van de oorspronkelijke hoofdsom. Aflossing met spaargeld verlaagt bovendien de rendementsgrondslag van box 3.

Tip! Overweeg om extra af te lossen op uw hypotheek.

Heeft u de rente in het verleden voor langere tijd vastgezet op een hoger niveau dan de huidige rente? Informeer naar de mogelijkheid van rentemiddeling of vraag eens wat het u kost aan boeterente om dit contract open te breken en de rente op een lager niveau vast te zetten. Omdat er altijd een deel extra mag worden afgelost, kan dit voordelig zijn. De boeterente die u bij vervroegde aflossing moet betalen is aftrekbaar.

Tip! Oriƫnteer u ook eens bij andere geldverstrekkers. Ondanks de kosten van een nieuwe hypotheek kunt u voordeliger uit zijn door over te stappen.

Tip! Denk ook eens aan uw eigen bv als geldverstrekker voor uw hypotheek. Een hypotheek bij uw eigen bv kan u veel geld opleveren.

Verwacht u in 2017 een veel lager inkomen in box 1 dan in 2016? Dan kan het aantrekkelijk zijn om de hypotheekrente van het eerste halfjaar van 2017 vooruit te betalen en in 2016 in aftrek te brengen.